Monday 28 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(1)

 M10: TERJEMAHAN RESIPI 1

                                    

NURUL RASYIDAH BINTI ROSMADI          NURSYAFIKA BINTI RAPOL

(198182)                                             (199783)



 Chicken Parmesan

My version of chicken parmesan is a little different than what they do in the restaurants, with less sauce and a crispier crust.

 

By Chef John

Prep:25 mins

Cook:20 mins

Additional:15 mins

Total:1 hr

Servings:4

Yield:4 servings

 

Ingredients

4 skinless, boneless chicken breast halves

 

salt and freshly ground black pepper to taste

 

2 eggs

 

1 cup panko bread crumbs, or more as needed

 

½ cup grated Parmesan cheese

 

2 tablespoons all-purpose flour, or more if needed

 

1 cup olive oil for frying

 

½ cup prepared tomato sauce

 

¼ cup fresh mozzarella, cut into small cubes

 

¼ cup chopped fresh basil

½ cup grated provolone cheese

 

¼ cup grated Parmesan cheese

 

1 tablespoon olive oil

 

Directions

Step 1

Preheat an oven to 450 degrees F (230 degrees C).

 

Step 2

Place chicken breasts between two sheets of heavy plastic (resealable freezer bags work well) on a solid, level surface. Firmly pound chicken with the smooth side of a meat mallet to a thickness of 1/2-inch. Season chicken thoroughly with salt and pepper.

 

Step 3

Beat eggs in a shallow bowl and set aside.

 

Step 4

Mix bread crumbs and 1/2 cup Parmesan cheese in a separate bowl, set aside.

 

Step 5

Place flour in a sifter or strainer; sprinkle over chicken breasts, evenly coating both sides.

 

Step 6

Dip flour coated chicken breast in beaten eggs. Transfer breast to breadcrumb mixture, pressing the crumbs into both sides. Repeat for each breast. Set aside breaded chicken breasts for about 15 minutes.

 

Step 7

Heat 1 cup olive oil in a large skillet on medium-high heat until it begins to shimmer. Cook chicken until golden, about 2 minutes on each side. The chicken will finish cooking in the oven.

 

Step 8

Place chicken in a baking dish and top each breast with about 1/3 cup of tomato sauce. Layer each chicken breast with equal amounts of mozzarella cheese, fresh basil, and provolone cheese. Sprinkle 1 to 2 tablespoons of Parmesan cheese on top and drizzle with 1 tablespoon olive oil.

 

Step 9

Bake in the preheated oven until cheese is browned and bubbly, and chicken breasts are no longer pink in the center, 15 to 20 minutes. An instant-read thermometer inserted into the center should read at least 165 degrees F (74 degrees C).

 

Cook's Note:

Use high-quality prepared tomato sauce for a better end result. You may substitute pesto or dried Italian herbs of your choice for basil, or omit entirely. If using fresh mozzarella, cut it into cubes instead of shredding it.

 

Nutrition Facts

Per Serving:

471 calories; protein 42.1g; carbohydrates 24.8g; fat 24.9g; cholesterol 186.7mg; sodium 840.3mg.

 

Ayam Parmesan

Parmesan ayam versi saya sedikit berbeza daripada yang disediakan di restoran, dengan kurang sos dan kerak yang lebih rangup.

 

Oleh Chef John

Persediaan: 25 minit

Masak: 20 minit

Tambahan: 15 minit

Jumlah: 1 jam

Hidangan: 4

Hasil: 4 hidangan

 

 

Bahan-bahan

4 bahagian dada ayam tanpa kulit dan tulang

 

garam dan lada hitam yang baru digiling secukup rasa

 

2 biji telur

 

1 cawan serbuk roti panko, atau lebih mengikut keperluan

 

½ cawan keju Parmesan parut

 

2 sudu tepung serbaguna, atau lebih jika diperlukan

 

1 cawan minyak zaitun untuk menggoreng

 

½ cawan sos tomato

 

¼ cawan mozzarella segar, potong kiub kecil

 

¼ cawan basil segar yang dicincang

 

½ cawan keju provolone parut

 

¼ cawan keju Parmesan parut

 

1 sudu besar minyak zaitun

 

Cara-cara

Langkah 1

Panaskan oven pada suhu 450 darjah F (230 darjah C).

 

Langkah 2

Letakkan dada ayam di antara dua kepingan plastik berat (beg beku yang dapat ditutup semula boleh digunakan) di permukaan yang rata dan padat. Tumbuk ayam dengan kuat dengan bahagian halus palu daging hingga ketebalan 1/2 inci. Perasakan ayam dengan garam dan lada.

 

Langkah 3

Pukul telur dalam mangkuk leper dan ketepikan.

 

Langkah 4

Campurkan serbuk roti dan 1/2 cawan keju Parmesan dalam mangkuk yang lain, kemudian ketepikannya.

 

Langkah 5

Letakkan tepung ke dalam ayak atau bakul berjaring; taburkan ke atas dada ayam, ratakan pada kedua-dua belah bahagian.

 

Langkah 6

Celupkan dada ayam bersalut tepung ke dalam telur yang dipukul. Pindahkan dada ayam ke campuran serbuk roti, ratakan serbuk roti ke kedua sisi dada ayam. Ulang semula proses untuk dada ayam yang lain. Ketepikan dada ayam yang sudah disalut tepung roti selama lebih kurang 15 minit.

 

Langkah 7

Panaskan 1 cawan minyak zaitun dalam kuali besar dengan api sederhana tinggi sehingga ia mula berkilau. Masak ayam hingga keemasan, kira-kira 2 minit di setiap sisi. Ayam akan dimasak sepenuhnya di dalam ketuhar.

 

Langkah 8

Masukkan ayam ke dalam loyang dan sapukan setiap dada ayam dengan kira-kira 1/3 cawan sos tomato. Lapisi setiap dada ayam dengan jumlah keju mozzarella yang sama, basil segar, dan keju provolone. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju Parmesan di atas dan renjiskandengan 1 sudu minyak zaitun.

 

Langkah 9

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga keju keperangan dan bergelembung, dan dada ayam tidak lagi berwarna merah jambu di tengahnya, 15 hingga 20 minit. Termometer yang dimasukkan ke tengah hendaklah sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah C).

 

Nota Masakan:

Gunakan sos tomato yang berkualiti tinggi untuk hasil masakan yang lebih baik. Anda boleh menggantikan basil dengan pesto atau herba Itali kering pilihan anda atau tidak menggunakannya langsung. Sekiranya menggunakan mozzarella segar, potong menjadi kiub dan bukannya mencarikya.

 

Fakta pemakanan

Setiap satu hidangan:

471 kalori; protein 42.1g; karbohidrat 24.8g; lemak 24.9g; kolesterol 186.7mg; natrium 840.3mg. 


Sumber:

https://www.allrecipes.com/recipe/223042/chicken-parmesan/


Kehadiran:





No comments:

Post a Comment